سه شنبه‌هاي کتاب دانشگاه ايلام (معرفي کتب تاليفي و ترجمه‌اي اعضاي هيات علمي دانشگاه ايلام)

عنوان کتاب: فيزيولوژي و فناوري پس از برداشت فرآورده‌هاي باغباني

«راههاي برداشت و انبارداري ميوه‌ها، سبزي‌ها و گل‌هاي شاخه بريدني»

تاليف: دکتر ميثم محمدي

کتاب فيزيولوژي و فناوري پس از برداشت فرآورده‌هاي باغباني «دکتر ميثم محمدي» استاديار دانشگاه ايلام، در 11 فصل و  288 صفحه منتشر شده است.

يادداشت نويسنده سرمايه و زمان دو عامل مهم در توليد يک محصول کشاورزي هستند يک کشاورز محصول را نه تنها براي مصرف خانواده خود بلکه براي عرضه به بازار نيز توليد ميکند بنابراين کشاورز بخشي از اقتصاد بازار را تشکيل مي‌دهد، او بايد محصول خود را در بازار با بيشترين قيمت بفروشد که هزينه‌هاي مربوطه را بازگرداند و در نهايت از فروش محصول سود ببرد. ميوه‌ها، سبزي‌ها و گياهان زينتي از جمله مهم‌ترين فرآورده‌هاي باغي هستند که نقش مهمي در تأمين نياز غذايي و سلامت جسمي و روحي انسان بازي مي‌کنند.

اين فرآورده‌ها از آغاز تاريخ بخشي از رژيم غذايي و چشم انداز محل زندگي بشر بودهاند و اهميت غذايي آنها در زمانهاي اخير تشخيص داده شده‌است. اين فرآورده‌ها بدليل داشتن رطوبت زياد بسيار فساد پذير هستند و از زمان برداشت تا زمان مصرف ضايعاتي از نظر کميت و کيفيت خواهند داشت. ميزان اين ضايعات بر اساس آمار متفاوت است بطور متوسط در کشورهاي پيشرفته بين 5 تا 25 درصد و در کشورهاي در حاصل توسعه 25 تا 50 درصد و حتي گاهي بيشتر از 50 درصد مي‌باشد بالا بودن ضايعات در پس از برداشت با توجه به افزايش روز افزون جمعيت جهان مشکلات کمبود غذا را بيشتر مي‌کند.

در کشورهايي که سيستم کشاورزي پيشرفته‌اي دارند پيشرفت‌هاي قابل توجهي در زمينه فيزيولوژي و فناوري پس از برداشت صورت گرفته است. چنين عملياتي نه تنها ضايعات اين گروه از فرآورده ها را به حداقل مي رساند بلکه کيفيت آنها را نيز در طي حمل و نقل جابه جايي انبارداري و بازاررساني حفظ خواهد کرد. بنابراين کاهش ضايعات اين گروه از فرآورده‌هاي کشاورزي نيازمند اصلاح ساختار توليد اين فرآورده‌ها از باغ و مزرعه تا انبار و سپس حمل و نقل و بازاررساني و در نهايت مصرف خواهد بود بالا بردن دانش فني توليد کنندگان ،انبارداران مسئولين ميادين ميوه و تره بار خرده فروشي‌ها و در نهايت مصرف کنندگان گامي مؤثر در اين راستا مي‌باشد.

جهت نيل به اين اهداف ما نيازمند به يک فناوري هستيم که بتواند کميت و کيفيت فرآورده‌ها را پس از برداشت حفظ نمايد و ماندگاري آنها را نيز افزايش دهد اين فناوري همان فناوري پس از برداشت مي‌باشد، که امروزه به عنوان يک علم و شاخه‌اي از علوم کشاورزي مورد توجه قرار مي‌گيرد بنابراين در اين مجال سعي بر اين است مطالبي مختصر و مفيد جهت استفاده دانشجويان و عزيزاني که با حمل و نقل و انبار ضماني محصولات باغباني سر و کار دارند به ترتيب ذيل ارائه گردد لازم به ذکر است مطالب حاضر از کتاب‌ها جزوات و مقالات و پژوهش‌هاي انجام شده توسط نويسنده اين کتاب و ساير نويسندگان در دانشگاه‌هاي مختلف ايران و خارج از ايران برگرفته شده است. که در پايان اين کتاب به ترتيب ذکر گرديده‌اند لازم به ذکر است اين اثر قطعاً خالي از ايراد نيست و از تمام خوانندگان محترم تقاضمنديم که نظرات انتقادات و پيشنهادات خود را به نشاني ايميل Meysammohammadi@yahoo.com با ما در ميان بگذارند.

 

سه‌شنبه هر  هفته، ما را با معرفي کتب منتشر شده اعضاي هيأت علمي دانشگاه ايلام همراهي کنيد.

 

روابط عمومي دانشگاه ايلام

© تمامی حقوق این سایت برای دانشگاه ایلام محفوظ است

شما از نسخه قدیمی مرورگر خود استفاده می کنید و قادر به مشاهده صحیح این سایت نخواهید بود.
لطفاً مرورگر خود را به روز نمایید
دانلود آخرین نسخه مرورگرها