نشست علمي تابآوري عشاير در برابر تغيير اقليم در دانشگاه ايلام با حضور دکتر تاب معاون پژوهش و فناوري دانشگاه ايلام، مهندس خانزادي مديرکل امور عشايري استان ايلام، آقاي بيگلريان رئيس ستاد مديريت بحران استانداري ايلام، رؤساي دانشکدهها و جمعي از اساتيد صبح روز 13 خرداد ماه 1403 در محل سالن فرزانگان برگزار شد.
به گزارش روابط عمومي، در ابتداي اين نشست دکتر «عليرضا تاب» معاون پژوهش و فناوري دانشگاه ايلام با گراميداشت ياد و خاطره شهداي خدمت، امام راحل و شهداي 15 خرداد، گفت: تغييرات اقليمي يک چالش جهاني است که در صورتي که اقدامات سريع و همه جانبهاي صورت گيرد، ميتوان تبعات آن را کاهش داد و يا زمان آن را به تعويق انداخت.
دکتر تاب افزود: اثرات تغيير اقليم در نمونه بارز بصورت افزايش دما، بروز ريزگردها، سيل و خشکسالي قابل مشاهده است. بطوريکه بعضي استانهاي کشور درگير سيل هستند ولي ساير استانها از خشکسالي رنج ميبرند؛ بنابراين لازم است اقدامهاي جدي و فوري براي جلوگيري از ادامه روند فعلي و مواجهه با تغيير اقليم انجام شود.?
معاون پژوهش و فناوري دانشگاه ايلام ادامه داد: درک عشاير از تغيير اقليم و تأثيرات آن بر اکوسيستم ها ناشي از مواجهه با خشکسالي، کمبود علوفه ناشي از تضعيف پوشش گياهي در برخي سالها، کاهش منابع آب و موارد مشابه مي باشد. لذا ضروري است که نيازهاي اين قشر و مشکلاتي که به دليل نوسانات بارش ها اتفاق مي افتد مورد ارزيابي و در برنامه ريزهاي بلند مدت مورد توجه قرار گيرد.
دکتر تاب خاطر نشان کرد: از آنجا که تغييرات اقليمي و گرمايش جهاني پديده اي ادامه دار است و بعنوان مثال تابستان بسيار گرمي ممکن است در پيش باشد، برگزاري چنين نشستهايي ميتواند با ارائه راهکارهاي لازم به تصميم سازان و عشاير و در نتيجه چگونگي انتخاب روشهاي سازگاري مناسب توسط عشاير بعنوان قشر مولد و زحمت کش، جهت مديريت تبعات تغييرات اقليمي بر وضعيت دام و مراتع بسيار مثمر ثمر خواهد بود و به کاهش اثرات سوء آن خواهد انجاميد.
در ادامه «مجيد بيگلريان»، گفت: برگزاري نشستهاي علمي در راستاي افزايش تابآوري عشاير در مقابل تغيير اقليم بسيار مفيد خواهد بود.
وي افزود: ضروري است عشاير به عنوان قشري مولد در جامعه تمام راهکارهاي مقابله با تغيير اقليم را در راستاي جلوگيري از خسارت هاي دامي و محيطي و همچنين کاهش توليدات دامي فرا گيرند.
رئيس ستاد بحران استانداري ايلام ادامه داد: عشاير با توجه به موقعيت جغرافيايي استان ايلام و وجود 430 کيلومتر مرز مشترک با کشور عراق در جهت حفظ امنيت نقشي بسيار چشمگير دارند.
سپس «جواد خانزادي» مدير کل امور عشايري استان ايلام نيز در خلال اين جلسه با بيان اينکه عشاير استان ايلام يک ميليون و 400 هزار رؤس دام سبک را در اختيار دارند، گفت: به طور ميانگين سالانه يک هزار و 600 تن پشم توليد ميکنند.
وي افزود: استان ايلام با وجود مراتع و علفزارهاي غني و توپوگرافي مطلوب، ظرفيت و شرايط گسترش دامپروري و دامداري را دارد.
خانزادي خاطر نشان کرد: داراي 9 هزار خانوار عشايري با 60 هزار نفر جمعيت بوده که معادل 10 درصد جمعيت کل استان را تشکيل ميدهند.
وي گفت : ارزش توليدات عشاير سالانه 35 هزار ميليارد ريال و شامل محصولاتي چون يک هزار و 600 تن پشم، 560 تن روغن و 108 تن عسل بوده و همچنين 30 درصد صنايع دستي در استان ايلام توسط عشاير توليد ميشود.