سه شنبه های کتاب دانشگاه ایلام ( معرفی کتب تالیفی و ترجمه‌ای اعضای هیات علمی دانشگاه ایلام)

عنوان کتاب: مفاهيم نوين در توليد مثل گاو شيري و گوسفند

تاليف و ترجمه: دکتر محمد شمس‌اللهي دکتراي فيزيولوژي دام استاديار دانشگاه ايلام، دکتر ابوذر نجفي، دکتر مهديه مهدي‌پور، مهندس فريبا اسدي، دکتر حسين دقيق كيا

کتاب مفاهيم نوين در توليد مثل گاو شيري و گوسفند تأليف و ترجمه «دکتر محمد شمس‌اللهي» دکتراي فيزيولوژي دام استاديار دانشگاه ايلام، در 9 فصل و  126 صفحه منتشر شده است.

باروري يک پروسه پيچيده بوده و محصول نهايي آن تابعي از اثر متقابل و هماهنگ بسياري از ارگان‌هاي بدن و از جمله بين غدد هيپوتالاموس هيپوفيز تخمدان و رحم مي‌باشد. هر فاکتوري که بر عملکرد اين ارگان‌ها تأثير بگذارد و باعث اختلال شود، بر نتيجه نهايي و کلي باروري اثر خواهد گذاشت. 2001 Lucy کاهش باروري در گاوهاي شيرده پر توليد احتمالاً از تغيير در چندين مرحله متوالي در پروسه توليد مثلي ناشي مي‌شود و در مراحل ابتدايي رشد و توسعه فوليکول‌ها را تحت تأثير قرار مي‌دهد.

Opsomer و همکاران (1998) گزارش کردند، که حدود 50 درصد از جمعيت گله‌هاي شيري بلژيک به دليل عمل ضعيف تخمداني در طي اوايل دوره بعد زايش دچار مشکلات توليد مثلي بودند (1998 Opsomer et al). عملکرد توليد مثلي يک فاکتور مهم در تعيين سودآوري گله‌هاي شيري مي‌باشد. و اگر يک گاو در هر سال زايش يک گوساله داشته باشد از لحاظ اقتصادي سودمند خواهد بود. Dijkhuizen et al 2002 ،Huine et al (1997).

از اين رو عملکرد توليد مثلي دام نقش مهمي در سودآوري دارد. بنابراين يک عملکرد توليد مثلي خوب بر دوره زندگي فعال گاو به صورت مثبت اثر گذارد و نقش مهمي در اقتصاد گله‌هاي شيري دارا مي‌باشد در طي چندين دهه گذشته توليد شير به ازاي هر گاو شيري به دنبال انتخاب ژنتيکي بهبود تغذيه و مديريت گله افزايش پيدا کرده است.

در صورتيکه همزمان با اين انتخاب براي مشخصه‌هاي توليدي باروري گاوهاي شيري به صورت معني داري کاهش پيدا کرده است (2003 ,Lucy, 2001 Butler بالانس منفي انرژي به دليل تأخير در از سرگيري فعاليت چرخ‌هاي تخمدان بعد از زايش روي باروري و آبستني بعدي تأثير داشته است. Thatcher and Wilcox, 1973 Shreh et al) يکي از مشکلات معمول تخمدان در طي دوره بعد زايش تشکيل کيست به دليل اشکال در تخمک ريزي مي‌باشد. 1998 Laporte et al.,  1994Opsomer et al) کيست تخمداني از طريق تأثير اندوکريني باعث عدم باروري در گاوهاي شيري شده و به وسيله دامپزشکان قابل تشخيص است.

سه‌شنبه هر  هفته، ما را با معرفي کتب منتشر شده اعضاي هيأت علمي دانشگاه ايلام همراهي کنيد.

روابط عمومي دانشگاه ايلام