کتابسنجی مطالعه و سنجش الگوهای انتشاراتی کلیه اشکال ارتباطات نوشتاری و مولفان آنها میباشد.استفاده از روشهای آماری برای تحلیل نوشتهها به هدف روشن کردن رشد تاریخی موضوعات، الگوهای تالیف، نشر و کاربرد .
به رغم مفهوم ادبی، کتابسنجی به نحو جامعی مطالعات مرتبط با مجموعههای مدارک و اسناد و امور اجرائی و اداری کتابخانهها را شامل نمیشود. برای دستهای از مطالعات که مرتبط با مجموعههای مدارک و امور اداری کتابخانهها بوده است در گذشته اصطلاح کتابخانهسنجی به کار رفته است که آنچنان ارتباطی با پیشینهها و یا بازیابی اطلاعات ندارد.از جمله جنبههایی که کتابخانهسنجی آنها را شامل میشود، میتوان به تحلیل گردش مواد کتابخانهای، همپوشانی مجموعه کتابخانه، فراهمآوری مواد در کتابخانه، سیاستهای مرتبط با جریمه در کتابخانهها و از این قبیل اشاره نمود.
علمسنجی را مطالعه کلیه جنبههای کمی علوم، ارتباطات مربوط به علوم و سیاستهای علمی تعریف کردهاند(ویلسون، 1999). به تعریفی واضحتر علمسنجی را مطالعه کمی علوم و فناوری بیان نمود. دایرهالمعارف بینالمللی علوم اطلاعرسانی و کتابداری(2003) علمسنجی را چنین تعریف میکند "علمسنجی بخشی از جامعهشناسی علوم را شکل میدهد که اغلب مرتبط با سیاستگذاریهای علمی است. علمسنجی درگیر با مطالعات کمی فعالیتهای علمی و خصوصا مطالعه انتشارات میباشد. به همین دلیل با کتابسنجی همپوشانی دارد."
دایرهالمعارف کتابداری و اطلاعرسانی (فدر و استارجر، 2003) اطلاعسنجی را رشتهای نوظهور و رو به رشد در علوم کتابداری و اطلاعرسانی بیان میکند که بر پایه ترکیب مطالعات کمی در رابطه با جریان اطلاعات و بازیابی متن و اطلاعات قرار دارد. اطلاعسنجی ابعادی وسیعتر از کتابسنجی دارد، چرا که جنبههای جایگاههایی که اطلاعات در آن تولید میشود و جریان مییابد را هم شامل میشود. اطلاعسنجی به دنبال مطالعه سایر انواع مواد و منابع اطلاعاتی از قبیل وبسایتها، پیوندهای اینترنتی، صوت، صدا، آثار هنری و از این قبیل میباشد.
تعریف کوتاهی از اطلاعسنجی توسط اگی (1994) ارائه شده است: اطلاعسنجی شامل مطالعه کلیه جنبههای آماری و ریاضی اطلاعات در معنای عام میباشد.
در تعریفی دیگر ولفرم(2000) اطلاعسنجی را مطالعه کمی تولید، ذخیره، بازیابی، اشاعه و استعمال اطلاعات بیان میکند.
تلوال، واگان و بجورنبورن(2004) در مقدمه مقاله خود وبسنجی را مطالعه جنبههای کمی پدیدههای مرتبط با وب در نظر گرفتهاند، با این ادراک که روشهایی که به صورت اساسی برای تحلیلهای کتابسنجی الگوهای استناد در مقالات مجلات بکار رفتهاند میتوانند در رابطه با وب و با استفاده از موتورهای جستجوی تجاری که دادههای خام را فراهم میکنند، بکار گرفته شوند.
بجورنبورن(2004) و بجورنبورن وانگورسن(2004) سایبرمتریکس را چنین تعریف کردهاند: "مطالعه جنبههای کمی ساخت و استفاده از منابع اطلاعاتی، ساختار و فناوریهای اینترنت از طریق روشهای کتابسنجی و اطلاعسنجی"