مقدمه
بر اساس ماده 6 آيين نامه اتحاديه تشکلهاي اسلامي دانشگاهيان مصوب جلسه 488 مورخ 15/8/1380 شوراي عالي انقلاب فرهنگي، دستورالعمل اجرايي آيين نامه مذکور به شرح ذيل ابلاغ ميشود:
ماده 1. دبيرخانه هيأت نظارت مرکزي و وظايف آن :
با توجه به ماده 3 و تبصرههاي مربوطه در آيين نامه اتحاديههاي تشکلهاي اسلامي دانشگاهيان، مسئوليت دبيرخانه بر عهده دبير هيأت نظارت مرکزي ميباشد که با شرح وظايف ذيل تشکيل ميشود:
1-1. اعلام دستور کار و دعوت کتبي از اعضاي هيأت نظارت مرکزي براي شرکت در جلسات دستگاههاي مربوطه
2-1. تشکيل نظام بايگاني، ثبت و نگهداري اسناد و مکاتبات و طبقهبندي پروندهها
3-1. دريافت درخواست کتبي تقاضاي تأسيس اتحاديه و طرح آن پس از تکميل پرونده در جلسات رسمي هيأت نظارت مرکزي
4-1. دريافت درخواست کتبي صدور مجوز فعاليت و طرح آن در جلسات مذکور
5-1. دريافت شکايات مطروحه از سوي اشخاص حقيقي و حقوقي در ارتباط با فعاليت هاي اتحاديههاي تشکلهاي اسلامي و طرح آنها در جلسات مربوطه
6-1. ابلاغ تصميم هيأت نظارت مرکزي توسط دبير هيأت به متقاضي و مراجع ذيربط
7-1. تدوين صورت جلسات و انجام مکاتبات
8-1. اطلاعرساني به موقع در مورد آيين نامهها و دستورالعمل اجرايي ذيربط به
دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالي
9-1. دعوت از اعضاء و هيأت منصفه براي تشکيل جلسه به منظور رسيدگي به تخلّفات و يا شکايات مربوط به اتحاديه
10-1. پيگيري اجراي مصوبات هيأت نظارت مرکزي و اخذ گزارش فعاليت اتحاديههاي تشکّلهاي اسلامي دانشگاهيان و ارائه آن به هيأت نظارت مرکزي
11-1. مکاتبه با اتحاديههاي موجود و ملزم ساختن آنها به تطبيق دادن اساسنامه اتحاديه با آيين نامه و دستورالعملهاي اجرايي آن
12-1. دريافت شکايات در مورد تخلف در انتخابات
ماده 2. نحوه تشکيل جلسات هيأت نظارت مرکزي:
1-2. جلسات مذکور براي انجام وظايف مصرح در بند 2- 5 آيين نامه تشکلهاي اسلامي دانشگاهيان و ماده 6 آيين نامه اتحاديه تشکلهاي اسلامي دانشگاهيان با نظر رئيس هيأت نظارت و در دفتر ايشان تشکيل ميشود.
تبصره: تشکيل جلسات فوق العاده با پيشنهاد حداقل 2 نفر از اعضاي هيأت نظارت مرکزي و با موافقت رئيس هيأت نظارت بلامانع است.
2-2. جلسات با حداقل 3 عضو هيأت نظارت مرکزي رسمي است و تصميمات نيز با 3 رأي موافق قابل اجرا ميباشد.
3-2. حضور مسئول دبيرخانه هيأت نظارت مرکزي و ساير مدعوين در جلسات بدون حق رأي و با موافقت رئيس هيأت نظارت مرکزي بلامانع است.
ماده 3. نحوه صدور مجوز اتحاديه :
اعلام موافقت اصولي براي تأسيس اتحاديه ميبايست بر اساس ضوابط مندرج در آيين نامه اتحاديه تشکلهاي اسلامي دانشگاهيان (ماده 3 و تبصرههاي مربوطه)
انجام پذيرد.
1-3. شوراي مرکزي اتحاديه ميبايست درخواست کتبي خود را که به تأييد اکثريت شوراي مرکزي اتحاديه رسيده باشد براي دريافت موافقت اصولي به دبيرخانه هيأت نظارت مرکزي ارائه نمايد.
تبصره 1: درخواست تشکيل اتحاديه ميبايست به تأييد اکثريت شوراي مرکزي اتحاديه رسيده باشد و ممهور به مهر و امضاي تشکلهاي ذيربط باشد.
تبصره 2: تشکلهايي که خواستار پيوستن به اتحاديه هستند بايد از نظر اخذ مجوز و رعايت مقررات مربوطه مورد تأييد هيأت نظارت دانشگاه قرار گرفته و ضروري است قبل از پيوستن به اتحاديه:
الف) در يکي از بندهاي اساسنامه خود موضوع چگونگي پيوستن به اتحاديه و يا نحوه خروج از آنرا قيد نمايند.
ب) موضوع پيوستن تشکل خود به اتحاديه را به دبيرخانه هيأت نظارت مرکزي اعلام نمايند.
2-3. مدت زمان مجاز براي پاسخگويي به درخواست تشکيل اتحاديه حداکثر 3 ماه است و طي اين مدت هيأت نظارت مرکزي موظف است نسبت به صدور موافقت اصولي و در صورت مخالفت نسبت به اعلام کتبي دلايل رد صلاحيت به صورت طبقهبندي شده و با امضاي دبير هيأت اقدام نمايد.
تبصره 3 : تشکّلهاي قانوني که علاقمند به تشکيل اتحاديه هستند پس از کسب موافقت اصولي با تشکيل اتحاديه حداکثر ظرف مدت يک ماه ميبايست به ارائه اساسنامه اتحاديه ( بر اساس ساختار پيشنهادي در ماده 4 آيين نامه مربوطه ) به دبيرخانه هيأت نظارت مرکزي اقدام نمايد.
تبصره 4 : يک تشکل نميتواند همزمان عضو دو اتحاديه باشد.
3-3. در صورت عدم موافقت هيأت نظارت مرکزي با تشکيل يا ادامه فعاليت اتحاديه، و از تاريخ ابلاغ رأي هيأت نظارت مرکزي، اتحاديه ميتواند ظرف مدت 10 روز نسبت به رأي صادره اعتراض نمايد و در صورت تأييد رئيس هيأت نظارت موضوع جهت رسيدگي مجدد در دستورکار هيأت نظارت مرکزي قرارخواهد گرفت. (در صورتيکه اتحاديه از تشکلهاي چند دستگاه تشکيل شده باشد موضوع در جلسه هيأت مشترک نظارت مرکزي بررسي ميشود.)
تبصره 5 : چنانچه عضوي از اعضاي اتحاديه قصد خروج از اتحاديه را داشته باشند ميبايست تقاضاي کتبي خود را به دبيرخانه اتحاديه ارائه نمايد و پس از تأييد شوراي مرکزي اتحاديه نتيجه به هيأت نظارت مرکزي گزارش شود.
تبصره 6 : چنانچه بر اساس گزارش دبيرخانه، هيأت نظارت مرکزي تشخيص دهد اتحاديه از حيث تعداد اعضاء از حد نصاب قانوني خود عدول کرده است مراتب را در جلسات هيأت طرح و اتخاذ تصميم خواهد شد.
ماده 4. نحوه طرح و رسيدگي به شکايات و تخلفات :
1-4. رسيدگي به تخلفات و يا شکايات با ارائه گزارش توسط هيأت نظارت مرکزي و يا اتحاديهها و يا طرح شکايت توسط اشخاص حقيقي و يا حقوقي به دبيرخانه هيأت نظارت مرکزي در دستور کار جلسات مربوطه قرار ميگيرد.
2-4. هيأت نظارت مرکزي جهت رسيدگي به شکايات و تخلفات مرتبط با فعاليت اتحاديه تشکيل جلسه ميدهد و پس از استماع گزارش و شور هيأت منصفه و اعلام نظر مربوطه نسبت به صدور احکام متناسب با موضوع شکايت يا تخلف اقدام مينمايد.
3-4. هيأت منصفه رسيدگي به تخلفات اتحاديهها داراي 5 عضو اصلي به شرح ذيل است:
? 3 نفر از شخصيتهاي علمي، فرهنگي و دانشگاهي دستگاه مربوطه
? 1 نفر حقوقدان
? 1 نفر از دانشجويان تحصيلات تکميلي
اين افراد با پيشنهاد رئيس هيأت نظارت مرکزي دستگاه مربوطه و تأييد هيأت نظارت انتخاب و احکام آنها از سوي رئيس هيأت صادر خواهد شد.
تبصره 1: دانشجويان دکتراي حرفهاي از سال پنجم به بعد ميتوانند به عنوان عضو دانشجويي هيأت منصفه انتخاب شوند.
تبصره 2: جلسات هيأت منصفه با دعوت کتبي توسط دبير، از کليه اعضاي
هيأت منصفه تشکيل و با حضور حداقل 3 نفر از اعضاء رسميت يافته و تصميمات متخذه با رأي 3 عضو حاضر در جلسه معتبر است.
تبصره 3 : دبير هيأت منصفه در اولين جلسه اين هيأت از بين اعضاء و توسط اعضاء انتخاب ميشود.
4-4. دبير هيأت نظارت مرکزي موظف است پس از دريافت شکايت، زمان و مکان تشکيل جلسه رسيدگي به موضوع را، با هماهنگي رئيس هيأت نظارت حداقل دو هفته قبل از تشکيل جلسه به اتحاديه، اعضاي هيأت منصفه و اعضاي هيأت نظارت مرکزي کتباً اعلام نمايد.
5-4. پس از تشکيل جلسه رسيدگي در حضور هيأت منصفه، شکايت و يا گزارش دريافتي قرائت و دفاعيات مشتکي عنه استماع ميشود.
تبصره4: هيأت نظارت مرکزي موظف است امکان طرح شکايت و دفاع براي شاکي و متشاکي را فراهم نمايد.
6-4. پس از اعلام ختم رسيدگي توسط دبير هيأت نظارت مرکزي، آنگاه هيأت منصفه به منظور پاسخ به دو سئوال تشکيل جلسه خواهد داد:
1. آيا تخلف واقع شده است يا خير؟
2. در صورت وقوع تخلف، متخلف مستحق تخفيف است يا خير؟
7-4. هيأت منصفه موظف است بلافاصله پس از ختم رسيدگي و در ادامه همان جلسه نظر خود را پس از شور اعلام نمايد.
8-4. هيأت نظارت مرکزي موظف است پس از اعلام نظر هيأت منصفه رأي خود را مطابق مفاد آيين نامه و دستورالعمل حاضر و بر اساس نظر هيأت منصفه صادر نمايند.
تبصره5: در مواردي که رسيدگي به تخلف در دستور کار قرار دارد رأي صادره توسط هيأت نظارت مرکزي در صورتي معتبر و قابل اجراست که به امضاي حداقل
3 عضو مربوط رسيده باشد.
ماده 5. نظارت بر انتخابات اتحاديه :
دبيرخانه هيأت نظارت مرکزي موظف است بر اساس اعلام تاريخ و محل انتخابات توسط اتحاديه بدون دخالت در امور اجرائي انتخابات از طريق نماينده هيأت ، بر انتخابات نظارت نمايد.
تبصره 1: اتحاديه موظف است زمان دقيق انتخابات را حداقل دو هفته قبل از برگزاري انتخابات به هيأت نظارت اعلام و نماينده خود را براي همکاري با نماينده ناظر هيأت معرفي نمايد.
تبصره 2: هرگونه شکايت نسبت به حسن انجام انتخابات ميبايست حداکثر يک هفته بعد از برگزاري انتخابات به هيأت نظارت ارائه شود. هيأت نظارت به شکاياتي که پس از اين مهلت طرح شده باشد رسيدگي نخواهد کرد.
تبصره 3 : گزارش انتخابات اتحاديه توسط دبير هيأت در اولين جلسه پس از برگزاري انتخابات به جلسه هيأت ارائه ميشود.
تبصره 4: در صورتي که انتخابات مورد تأييد هيأت نظارت قرار نگيرد اتحاديه موظف به برگزاري کلي يا جزئي مجدد انتخابات خواهد بود.
ماده 6 . نظارت بر عملکرد مالي اتحاديه :
اتحاديهها موظف هستند بر اساس بند 4-12 از ماده 4 (رئوس اصلي و ساختار اساسنامه اتحاديه) آيين نامه اتحاديه اسلامي دانشگاهيان هر ساله گزارش ترازنامه مالي اتحاديه را به مجمع عمومي ارائه و جهت اطلاع به دبيرخانه هيأت نظارت مرکزي اعلام نمايد.
ماده 7. اتحاديههاي موجود از تاريخ ابلاغ اين دستورالعمل حداکثر 4 ماه فرصت دارند اساسنامه خود را با آيين نامه اتحاديه تشکلهاي اسلامي و دستورالعمل اجرايي مربوطه انطباق دهند.
ماده 8 . دستورالعمل اجرايي آيين نامه اتحاديه تشکلهاي اسلامي دانشگاهيان براي اجراء به مدت 2 سال به صورت آزمايشي، در تاريخ 31/5/84 به تصويب رسيد و از تاريخ ابلاغ قابل اجرا ميباشد.