صبر از نظر حضرت علی(ع) چندگونه است؟

سيزده رجب سالروز ولادت اولين ستاره درخشان آسمان امامت، مولاي متقيان حضرت علي (ع) و قهرمان هميشه پيروز اسلام است.

يگانه بزرگواري که دوست و دشمن اعتراف به کرامت، دانائي و شجاعت وي دارند.

سالروز تولد شاگرد ممتاز مکتب پيامبر اسلام(ص)است همان کسي که گفت "دين خدا به وسيله شخصيت‌ها شناخته نشود بلکه به وسيله نشانه حق شناخته شود بنابراين حق را بشناسيد تا صاحب حق را بشناسيد."

به گزارش خبرنگار دين و انديشه خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، امام علي(ع) ملقب به "اميرمومنان" هستند پدر ايشان حضرت "ابوطالب (ع)" و مادرش "فاطمه بنت اسد" بوده و وقت و محل تولد ايشان در روز جمعه 13 رجب سال سي‌‏ام عام الفيل و در خانه‌ي خدا است.

مکاني که قبل از او و بعد از او مولودي در آنجا به دنيا نيامده و نخواهد آمد.

دوران عمر دنيوي آن حضرت را مي‌توان در 4 بخش دوران کودکي(حدود 10 سال)، دوران همراهي با پيامبر(ص) (حدود 23 سال)، دوران کناره‌گيري از دستگاه خلافت (حدود 25 سال) و دوران خلافت برشمرد.

مدت امامت ايشان 30 سال و دوران خلافت آن حضرت از سال 36 تا 40 هجري قمري (حدود 4 سال و 9 ماه) است.

حضرت علي (ع) نخستين ياور پيامبر (ص(

پس از وحي خدا و برگزيده شدن حضرت محمد (ص) به پيامبري و سه سال دعوت مخفيانه، سرانجام پيک وحي فرا رسيد و فرمان دعوت همگاني داده شد. در اين ميان تنها حضرت علي (ع) مجري طرح‌هاي پيامبر (ص) در دعوت الهيش و تنها همراه و دلسوز آن حضرت در ضيافتي بود که وي براي آشناکردن خويشاوندانش با اسلام و دعوتشان به دين خدا ترتيب داد. در همين ضيافت پيامبر (ص) از حاضران سؤال کرد: چه کسي از شما مرا در اين راه کمک مي‌کند تا برادر و وصي و نماينده من در ميان شما باشد؟ فقط علي (ع) پاسخ داد: اي پيامبر خدا! من تو را در اين راه ياري مي‌کنم پيامبر (ص) بعد از سه بار تکرار سؤال و شنيدن همان جواب فرمود: اي خويشاوندان و بستگان من، بدانيد که علي (ع) برادر و وصي و خليفه پس از من در ميان شماست. از افتخارات ديگر حضرت علي (ع) اين است که با شجاعت کامل براي خنثي کردن توطئه مشرکان مبني بر قتل رسول خدا (ص) در بستر ايشان خوابيد و زمينه هجرت پيامبر (ص) را آماده ساخت.

حضرت علي (ع) بعد از رحلت رسول اکرم (ص(

پس از رحلت رسول اکرم (ص) به علت شرايط خاصي که بوجود آمده بود، حضرت علي (ع) از صحنه اجتماع کناره گرفت و سکوت اختيار کرد. نه در جهادي شرکت مي‌کرد و نه در اجتماع به طور رسمي سخن مي‌گفت. شمشير در نيام کرد و به وظايف فردي و سازندگي افراد مي‌پرداخت. فعاليت‌هاي امام در اين دوران به طور خلاصه اينگونه است:

تفسير قرآن و حل مسائل ديني و فتواي حکم حوادثي که در طول 23سال زندگي پيامبر (ص) مشابه نداشت.

پاسخ به پرسش‌هاي دانشمندان ملل و شهرهاي ديگر.

بيان حکم بسياري از رويدادهاي نوظهور که در اسلام سابقه نداشت.

حل مسائل هنگامي که دستگاه خلافت در مسائل سياسي و پاره‌اي از مشکلات با بن بست روبرو مي‌شد.

تربيت و پرورش گروهي که از ضمير پاک و روح آماده، براي سير و سلوک برخوردار هستند.

کار و کوشش براي تامين زندگي بسياري از بينوايان و درماندگان تا آنجا که با دست خويش باغ احداث مي‌کرد و قنات استخراج مي‌نمود و سپس آنها را در راه خدا وقف مي‌نمود.

به مناسبت تولد امام علي(ع) به چند حديث اخلاقي از حضرت علي (ع ) اشاره مي‌کنيم:

از گنج‌هاي بهشت؛ نيکي کردن و پنهان نمودن کارنيک و صبر بر مصيبت‌ها و نهان کردن گرفتاري‌ها (يعني عدم شکايت از آنها) است.

زاهد در دنيا کسي است که حرام بر صبرش غلبه نکند، و حلال از شکرش باز ندارد.

با دوستت آرام بيا، بسا که روزي دشمنت شود، و با دشمنت آرام بيا، بسا که روزي دوستت شود.

ارزش هر کسي آن چيزي است که نيکو انجام دهد.

همانا بر شما از دو چيز مي‌ترسم: درازي آرزو و پيروي هواي نفس. امّا درازي آرزو سبب فراموشي آخرت شود، و امّا پيروي از هواي نفس، آدمي را از حقّ باز دارد.

با دشمنِ دوستت دوست مشو که با اين کار با دوستت دشمني مي‌کني.

صبر بر سه گونه است: صبر بر مصيبت، و صبر بر اطاعت، و صبر بر ترک معصيت.

هر که تنگدست شد و نپنداشت که اين از لطف خدا به اوست، يک آرزو را ضايع کرده و هر که وسعت در مال يافت و نپنداشت که اين يک غافلگيري از سوي خداست، در جاي ترسناکي آسوده مانده است.

مردن نه خوار شدن! و بي باکي نه خود باختن! روزگار دو روز است، روزي به نفع تو، و روزي به ضرر تو! چون به سودت شد شادي مکن، و چون به زيانت گرديد غم مخور، که به هر دوي آن آزمايش شوي.

هر که خير جويد سرگردان نشود، و کسي که مشورت نمايد پشيمان نگردد .