معرفی پروژه های تحقیقاتی دانشگاه ایلام (6)

معرفي پروژه هاي تحقيقاتي دانشگاه ايلام (6)

عنوان طرح: بررسي ميزان انتشار گازهاي گلخانه‌اي حاصل از عمليات زراعي در زراعت محصولات مهم استان ايلام

پژوهشگر: دکتر ياسر عليزاده استاديار گروه آموزشي و اصلاحات نباتات دانشگاه ايلام

طرح پژوهشي «بررسي ميزان انتشار گازهاي گلخانه‌اي حاصل از عمليات زراعي در زراعت محصولات مهم استان ايلام» در پنج فصل و 84 صفحه توسط دکتر ياسر عليزاده استاديار گروه آموزشي و اصلاحات نباتات دانشگاه ايلام تدوين شده است.

مصرف بي‌رويه نهاده‌ها شيميايي در بخش کشاورزي سبب افزايش انتشار گازهاي گلخانه‌اي در جهان شده است. اين مسئله گرمايشي جهاني و اثرات زيست محيطي زيادي را به وجود آورده است. بنابراين، اين مطالعه با هدف بررسي ميزان انتشار گازهاي گلخانه‌اي و پتانسيل گرمايشي جهاني حاصل از مصرف نهاده‌هاي شيميايي (انواع کودها و آفت کش‌ها) در کشت گندم، جو، برنج  و ذرت شهرستان‌هاي استان ايلام در سال زراعي 1392- 1393 انجام شد. سطح زير کشت محصولات مورد مطالعه از طريق آمار سازمان جهاد کشاورزي استخراج گرديد. ميزان نهاده‌هاي شيميايي مورد استفاده در محصولات فوق توسط محاسبه‌هاي حضوري و پرسشنامه‌ها از شهرستان‌هاي مورد مطالعه استان (ايلام، دهلران، مهران، بدره، ايوان، دره شهره، سيروان، چرداول و ملکشاهي) جمع‌آوري گرديد. نتايج نشان داد، که بيشترين و کمترين ميزان انتشار گازهاي گلخانه‌اي به ترتيب مربوط به شهرستان دهلران و بدره بود. براي هر چهارمحصول مورد مطالعه ميزان انتشار گازهاي گلخانه‌اي حاصل از مصرف کود نيتروژن بيش از بقيه نهاده‌هاي شيميايي بود. ميزان انتشار سالانه  CO2، N2O، CH4 در واحد سطح، در ذرت بيش ازبرنج و در ذرت به ترتيب 11082 (تن معادل دي اکسيد کربن)، 3685 (تن معادل دي اکسيد کربن)، 501 (تن معادل اکسيد کربن)  و 2594 (تن معادل دي اکسيد کربن) بود. در بين نهاده‌هاي مورد بررسي نيتروژن (70 درصد) بيشترين سهم را در ايجاد پتانسيل گرمايشي جهاني در محصولات مورد بررسي دارا بود.

چهارشنبه هر  هفته، ما را با معرفي پروژه‌هاي تحقيقاتي اعضاي هيأت علمي دانشگاه ايلام همراهي کنيد.

روابط عمومي دانشگاه ايلام