اهداف دانشگاه ایلام برای برگزاری کنفرانس بین المللی گرد و غبار

 به گزارش روابط عمومی دانشگاه، دکتر نورالدین رستمی عضو هیأت علمی دانشکده کشاورزی و دبیر علمی دومین کنفرانس بین المللی گرد و غبار، درباره  علل اهداف دانشگاه ایلام برای برگزاری این کنفرانس، اظهار داشت: کشور ایران در معرض وقوع پدیده گرد و غبار هم در مقیاس محلی و هم در مقیاس منطقه‌ ای و جهانی قرار دارد و  مناطق غربی کشور به دلیل موقعیت جغرافیایی و اقلیمی و نزدیکی به بیابان ‌های کشورهای مجاور مانند عراق، سوریه، اردن، یمن و عربستان، بیشتر در معرض سامانه‌ های گرد و غبار هستند. مطالعات نشان می ‌دهد، خصوصیات پدیده گرد و غبار در سا ل‌های اخیر از قبیل غلظت و اندازه ذرات معلق، تداوم، وسعت و زمان متفاوت بوده و بسیار بیشتر از طوفان ‌های گرد و غبار گذشته است و این وضعیت سبب نگرانی ‌های بسیاری در حوزه‌ های انسانی و محیطی شده است.

دکتر رستمی، تأکید کرد: در بخش غربی و جنوب غربی ایران این پدیده اثرات مخرب‌ تری داشته و در کوتاه‌ مدت اثرات نامطلوبی بر محیط‌ زیست، اقتصاد و سلامت ساکنین استان ‌های درگیر با این پدیده و به ویژه شهرها و استان ‌های مرزی غرب و جنوب غربی کشورمان همانند خوزستان و ایلام داشته است.

     دبیر علمی دومین کنفرانس بین المللی گرد و غبار، در توضیح آسیب های این پدیده در استان ایلام، اظهار کرد: استان ایلام در غربی ‌ ترین نقطه ایران با وسعت 20150 کیلومترمربع، دارای مناطق خشک و بیابانی نظیر مهران و دهلران در جنوب استان است که جزء کانون‌ های دائمی و مهم تولید گرد و غبار به شمار می ‌رود. این استان دارای 420 کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق بوده و همواره از سوی این کشور در معرض طوفان ‌های بزرگ گرد و غبار می ‌باشد. به همین جهت، طی سالیان اخیر صدمات انسانی (بیماری ‌های تنفسی، چشمی، پوستی و روانی)، زیست ‌محیطی (خشکیدگی درختان بلوط، کاهش محصولات کشاورزی و دامی)، اقتصادی (صدمه به تأسیسات، قطعی برق و آب) و اجتماعی (مهاجرت نیروی انسانی از استان) فراوانی به استان ایلام وارد شده است.

      دکتر رستمی، در توضیح اقدامات دانشگاه ایلام برای مقابله با این پدیده، گفت : جامعه دانشگاهی استان از آغاز، به این پدیده توجه جدی نموده و با تشکیل کمیته ‌ای پژوهشی بنام «کمیته تحقیقات گرد و غبار دانشگاه ایلام» درصدد بررسی و ارائه راهکار علمی برآمده است. این کمیته در سال 1391 به ‌عنوان اولین گروه تحقیقاتی در کشور با هدف استفاده از پتانسیل ‌های تحقیقاتی دانشگاهی و اعضاء هیأت ‌علمی مجرّب (20 عضو هیأت‌ علمی تمام‌ وقت، با تخصص‌ های مختلف) جهت آسیب ‌شناسی، بررسی راهکارهای پیشگیری و کنترل قطعی طوفان گرد و غبار تشکیل گردید؛ بنابراین دانشگاه ایلام با احساس مسئولیت در قبال پدیده گرد و غبار، پیشنهاد برگزاری دومین همایش بین‌ المللی گرد و غبار را ارائه نموده تا با همکاری سازمان ‌های ملی و بین‌المللی و دانشگاه ‌های داخلی و خارجی از قبیل کشور عراق این مجمع علمی را برگزار نماید. در همین راستا با توجه به انعقاد تفاهم ‌های علمی تحقیقاتی بین دانشگاه ایلام و دانشگاه‌ های عراق، می ‌توان از مشارکت این دانشگاه ‌ها در برگزاری این کنفرانس استفاده نمود.

     دبیر علمی دومین کنفرانس بین المللی گرد و غبار، افزود: دانشگاه ایلام با حضور و بررسی رئیس دانشکده کشاورزی در اولین همایش بین‌المللی گرد و غبار در دانشگاه شهید چمران اهواز علاوه بر استانداردهای رایج درصدد است برنامه‌ های زیر را به همایش قبلی اضافه نماید:

- جلب مشارکت فعال دانشگاه‌های کشور عراق

- توجه بیشتر به تبعات صنعتی و امنیتی در کنار ابعاد زیست‌محیطی و اجتماعی پدیده گردوغبار.

- بازدید از کانون‌های مولد گردوغبار در استان و معرفی طرح‌های موفق در استان.

- تأکید بر معرفی طرح‌های جدید در مهار ریزگردها به عنوان اولویت همایش.

- جلب مشارکت سازمان‌های بین‌المللی.

- مشارکت جدی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در اجرای همایش.

- جلب مشارکت سازمان ‌های مردم ‌نهاد (سمن ‌ها) در برگزاری همایش.

      دکتر رستمی، اضافه کرد: این کنفرانس در سه محور اصلی عوامل پیدایش و گسترش پدیده گرد و غبار، پیامدهای ناشی از گرد و غبار و راهکارهای مقابله با این پدیده و با هدف فراهم‌ سازی فرصت تبادل تجربه بین محققان ایرانی و سایر کشورهای جهان درتاریخ 5 تا 7 اردیبهشت ‌ماه 1397 در دانشگاه ایلام برگزار می‌ گردد؛ بنابراین از همه متخصصین، اساتید، محققین، دانشجویان، سازمان‌ ها، شرکت ‌ها و بخش‌ های غیردولتی و سمن ‌ها دعوت به عمل می‌ آورد که یافته ‌های خود را در خصوص گرد و غبار ارائه نموده و در بحث ‌های علمی شرکت نمایند.

     دبیر علمی دومین کنفرانس بین المللی گرد و غبار ابراز امیدواری کرد، برگزاری این همایش بین‌المللی فرصت خوبی برای محققین و کارشناسان کشور و سایر نقاط دنیا به منظور ارائه نقطه نظرات، دانش فنی و تبادل اطلاعات در زمینه ‌های مختلف مرتبط با پدیده گرد و غبار باشد. همچنین با برگزاری این همایش در ایلام، پیشنهادات و راهکارهای عملی جهت کاهش خسارت، پیشگیری و کنترل همیشگی طوفان گرد و غبار در استان ایلام ارائه گردد.

ضمناً سایت این همایش به آدرس icd2018.ilam.ac.ir آماده دریافت مقالات محققین عزیز می باشد.